V PSK sa do podujatia Noc múzeí a galérií zapojí šesť zariadení

13.05.2011 Prešov

Prešov 13. mája (TASR) – Do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu 14. mája zapojí v tomto roku aj šesť kultúrnych zariadení v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou sa program začne o 18.30 hod. vychádzkou na hrádok a pokračovať bude Otváraním babinej lady spojenej s možnosťou vyskúšať si kroj.
V podkroví kaštieľa zaznejú povesti z vranovského regiónu a chýbať nebude prehliadka múzea za svetla faklí s hanušovskou červenou paňou. Na kežmarskom hrade otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu práve Noc na hrade. Žiaci druhého stupňa základných škôl budú mať možnosť sa veľa nového naučiť a na jeden deň sa stať sprievodcom.
Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni sa k podujatiu Noc v múzeu pripája už štvrtýkrát, tento rok predstaví svojich sedem divov. V gréckokatolíckom drevenom kostolíku v skanzene bude odhalená dlho neznáma symbolika telesa, o ktorom sa v Matysovej rozprávala legenda. Predstaví tiež technickú pamiatku, mlyn zo Sulína a na nočných návštevníkov čakajú na hrade Ľubovňa zaujímavosti o architektúre hradu, o zbierkových predmetoch, legendy a nové objavy. Vystúpia aj šermiari Rádu sv. Michala a hudobná skupina The Workers. Program sa začína o 20. hodine v skanzene.
V Podtatranskom múzeu v Poprade bude čas venovaný remeslám a modrotlači. Účastníci budú môcť vyrábať modrotlač otláčaním na biele plátno alebo si pozrieť výstavu Merkur. Pripravené je aj tkanie kobercov, program sa začne o 13. hodine.
Krajské múzeum v Prešove bude v sobotu otvorené od 13. do 20. hodiny. \"Zaujímavá noc je pripravená aj v Šarišskej galérii v Prešove. Pripravené sú tvorivé dielne pre deti, autorské čítanie poézie pre dospelých a rozprávok pre deti, okrem toho sa bude konať aj Večerné hľadanie v galérii,\" priblížila Fitzeková. Galéria však svoje brány otvorí až o týždeň neskôr, a to v nedeľu 22. mája od 15. do 21. hodiny.
V tomto roku sa na Slovensku do podujatia Noc múzeí a galérií zapojí viac ako 100 kultúrnych zariadení so svojimi expozíciami a programami vo vyše 50 mestách. V minulom roku navštívilo európske kultúrne inštitúcie počas podujatia takmer milión ľudí.
 

Vyberte región